NA VÝDEJNÍ MÍSTA PPL DOPRAVA ZDARMA NAD 2000 KČ

Top 20 nejoblíbenějších koktejlů světa

Koktejly nejsou jen nápoje! Od svěžího Mojita po ikonický Old Fashioned, každý drink má svůj příběh a charakter. V tomto výběru najdete dvacítku nejoblíbenějších koktejlů. Některé oslní jednoduchostí, jiné překvapí komplexní chutí. Připravte se na inspirativní přehlídku toho nejlepšího, co barová scéna nabízí.

Historie, sklenice, alkohol a receptury slavných drinků

1. Negroni

Negroni vznikl roku 1919 ve Florencii, když hrabě Camillo Negroni požádal barmana o silnější verzi koktejlu Americano – místo sodovky zvolil gin. Tím vznikl ikonický drink, který si rychle získal oblibu pro svou hořkosladkou chuť a elegantní jednoduchost. Podává se v nízké whisky sklenici na kostkách ledu, často ozdobený plátkem pomeranče. Základem je gin, doplněný Campari a červeným vermutem, což vytváří dokonale vyvážený profil. Negroni dodnes patří mezi nejstylovější klasické koktejly s italským původem.

Jak si namíchat Negroni: Připravte si 3 cl ginu, 3 cl Campari a 3 cl sladkého vermutu. Vše vlijte do sklenice plné ledu a lehce promíchejte. Ozdobte plátkem pomeranče.

 

2. Old Fashioned

Old Fashioned je klasický koktejl z 19. století, který vznikl jako reakce na touhu hostů vrátit se ke „staré dobré receptuře“ bez zbytečných přísad. Jeho jednoduchost a elegance z něj udělaly nadčasový symbol kvalitního pití. Podává se v nízké whiskovce na velké kostce ledu, často ozdobený pomerančovou kůrou nebo třešní. Základem je whisky nebo bourbon, doplněný cukrem, bitters a kapkou vody. Old Fashioned dodnes patří mezi nejrespektovanější koktejly v klasické barmanské tradici.

Jak si namíchat Old Fashioned: „Zalijte kostku cukru několika kapkami Angostura bitters a trochou vody a nechte ji rozpustit, přidejte 6 cl bourbonu nebo žitné whisky a vložte do sklenice velkou kostku ledu. Promíchejte a ozdobte pomerančovou kůrou.

 

3. Margarita

Margarita je neodmyslitelným symbolem Mexika a jedním z nejznámějších koktejlů na světě. Podává se v široké sklenici s okrajem obaleným solí, dokonale vychlazená, často s limetkou jako ozdobou. Základem je tequila, doplněná pomerančovým likérem a čerstvou limetová šťávou. Její osvěžující chuť a výrazný charakter z ní dělají ideální volbu pro horké letní dny i večery plné temperamentu.

Jak si namíchat Margaritu: Smíchejte 5 cl tequily, 3 cl Cointreau (nebo jiného triple sec) a 2 cl čerstvé limetové šťávy. Protřepejte v šejkru s ledem a přeceďte přes led do sklenice s lemováním ze soli.

 

4. Espresso Martini

Espresso Martini vzniklo v Londýně roku 1983, kdy ho barman Dick Bradsell namíchal pro modelku, která si přála něco, co ji „probudí a zároveň opije“. Tento koktejl spojuje intenzitu espressa s jemností kvalitní vodky a sladkostí kávového likéru. Podává se v silně vychlazené martini sklenici, s charakteristickou pěnou na povrchu. Jeho chuť je bohatá, energická a dokonale vyvážená. Dnes patří mezi nejoblíbenější moderní koktejly, ideální pro večerní příležitosti.

Jak si namíchat Espresso Martini: Do šejkru dejte 4 cl vodky, 2 cl kávového likéru (např. Kahlúa) a 3 cl čerstvě připraveného espressa. Protřepejte s ledem, sceďte do vychlazené sklenice a ozdobte kávovými zrny.

 

5. Daiquiri

Kubánský poklad z konce 19. století, který miloval Hemingway. Podává se ve vychlazené martini sklenici nebo coupe. Základem je bílý rum, doplněný limetovou šťávou a kapkou cukrového sirupu. Daiquiri vyniká svou lehkostí a svěžestí, díky nimž si získal oblibu po celém světě. Dodnes patří mezi nejstylovější klasické koktejly, které spojují jednoduchost s elegancí.

Jak si namíchat Daiquiri: Protřepejte v šejkru 6 cl bílého rumu, 3 cl limetové šťávy a 2 cl cukrového sirupu. Přeceďte do vychlazené sklenice bez ledu.

 

6. Whiskey Sour

Tradiční nápoj z 19. století, který měl podle dobových představ chránit námořníky před kurdějemi. Podává se v nízké sklenici s ledem a základem je whisky. Jeho chuť je plná, s jemným citronovým podtónem, který dodává drinku svěžest. I dnes si zachovává svou popularitu jako poctivý koktejl s historickým příběhem.

Jak si namíchat Whiskey Sour: Do šejkru vložte 5 cl bourbonu, 3 cl citronové šťávy, 2 cl cukrového sirupu a volitelně 1 cl vaječného bílku. Protřepejte s ledem a přeceďte do sklenice na připravené kostky ledu.

 

7. Dry Martini

Legendární a zároveň elegantní nápoj, který si získal svět nejen svou chutí, ale i díky charismatickému agentovi 007. James Bond ho proslavil větou „protřepat, nemíchat“, čímž navždy změnil způsob, jakým si ho lidé objednávají. Základem klasického Martini je gin (někdy vodka), doplněný suchým vermutem. Servíruje se ledově vychlazený v ikonické martini sklenici, často s olivou nebo citronovou kůrou. Jednoduchý, ale precizní – každý detail hraje roli.

Jak si namíchat Martini: Promíchejte v míchací sklenici 6 cl ginu a 1 cl suchého vermutu s ledem. Přeceďte do vychlazené martini sklenice a ozdobte olivou nebo citronovým twistem.

 

8. Aperol Spritz

Italská lehkost z Benátska, která se ujala v 50. letech, dnes patří mezi nejoblíbenější letní koktejly. Aperol Spritz okouzluje svou zářivou barvou, osvěžující chutí a jednoduchostí přípravy. Podává se ve velké vinné sklenici na ledu, doplněný o prosecco a sodu, často s plátkem pomeranče. Základem je Aperol – hořkosladký likér s tóny pomeranče a bylin. Tento koktejl je symbolem italského dolce vita a ideálním společníkem pro slunné odpoledne.

Jak si namíchat Aperol Spritz: Do sklenice dejte led, zalijte 6 cl Aperolu, 9 cl prosecca a dolijte sodou. Ozdobte plátkem pomeranče.

 

9. Paloma

Paloma, přezdívaná „mexická holubice“, je koktejl, který si v Mexiku získal srdce lidí ještě více než slavná Margarita. Její původ není zcela jasný, ale první zmínky se objevují v polovině 20. století, kdy se začala podávat jako osvěžující alternativa k silnějším drinkům. Podává se ve vysoké sklenici s ledem, základem je tequila, doplněná grepovou sodou, limetovou šťávou a špetkou soli. Paloma vyniká svou lehkostí, citrusovým profilem a ideálním poměrem sladkého a kyselého. Dnes je symbolem moderní mexické koktejlové kultury a oblíbenou volbou pro horké dny..


Jak si namíchat Palomu: Do highball sklenice dejte led, přidejte 5 cl tequily, 1 cl limetové šťávy a dolijte grepovou sodou. Promíchejte a ozdobte limetkou.

 

10. Moscow Mule

Moscow Mule byl vynalezen v USA v roce 1941 jako chytrý marketingový tah na podporu prodeje vodky Smirnoff a zázvorového piva. Rychle si získal oblibu díky své osvěžující chuti a neobvyklému servírování v měděném hrníčku, který pomáhá udržet drink ledově chladný. Základem je vodka, doplněná zázvorovým pivem a čerstvou limetovou šťávou. Koktejl se stal ikonou amerických barů a dodnes patří mezi nejoblíbenější míchané nápoje. Jeho jednoduchost a výrazný charakter z něj dělají ideální volbu pro každou příležitost.

Jak si namíchat Moscow Mule: Do měděného hrníčku dejte led, přidejte 5 cl vodky, 1 cl limetové šťávy a zalijte zázvorovým pivem. Promíchejte a ozdobte limetkou.

 

11. Mojito

Mojito, kubánský symbol léta, si získal oblibu už v dobách, kdy ho údajně popíjeli piráti jako prostředek proti kurdějím. Jeho kořeny sahají až do 16. století, ale skutečnou popularitu si získal v havanských barech 20. století. Podává se ve vysoké sklenici plné ledu, s bílým rumem, čerstvou mátou, limetovou šťávou, cukrem a sodou. Mojito je osvěžující, lehké a ideální pro horké dny, kdy toužíte po tropickém úniku. Dodnes patří mezi nejžádanější koktejly na světě.

Jak si namíchat Mojito: Rozdrťte v highball sklenici lístky máty s 2 cl třtinového cukru a 2 cl limetové šťávy. Přidejte led, 5 cl bílého rumu a dolijte sodou. Ozdobte mátou.

 

12. Piña Colada

Sladký tropický koktejl z Portorika, který vznikl v roce 1954 díky barmanovi Monchitu Marrerovi v hotelu Caribe Hilton. Piña Colada si rychle získala světovou oblibu díky své krémové textuře a exotické chuti. Podává se ve sklenici typu hurricane, často ve frozen verzi s drceným ledem. Základem je bílý rum, doplněný kokosovým krémem a ananasovou šťávou. Tento koktejl je symbolem karibské pohody a ideální volbou pro milovníky sladkých drinků.

Jak si namíchat Piña Coladu: V blenderu rozmixujte 6 cl bílého rumu, 9 cl ananasové šťávy a 3 cl kokosového krému s ledem. Nalijte do sklenice a ozdobte ananasem a koktejlovou třešní.

 

13. Sex on the Beach

Tento ovocný koktejl vznikl na Floridě v 80. letech a rychle si získal pozornost díky svému provokativnímu názvu i výrazné chuti. Kombinuje vodku s pomerančovým džusem a likérem z broskví, což mu dodává sladký, slunečný charakter. Podává se ve vysoké sklenici s ledem, často ozdobený plátkem pomeranče nebo třešní. Jeho popularita vzrostla díky jednoduchosti přípravy a výrazné barvě, která evokuje tropickou pohodu. Dodnes patří mezi oblíbené party drinky, které neztrácejí na svém šarmu.

Jak si namíchat Sex on the Beach: Do sklenice s ledem nalijte 4 cl vodky, 2 cl broskvového likéru, 4 cl pomerančové a 4 cl brusinkové šťávy. Lehce promíchejte.

 

14. Cosmopolitan

Cosmopolitan je stylový koktejl, který se proslavil díky seriálu Sex ve městě, kde se stal ikonickým nápojem hlavních hrdinek. Jeho elegantní vzhled a svěží chuť z něj udělaly symbol městského životního stylu a ženské sebejistoty. Podává se v martini sklenici, nejlépe ledově vychlazený. Základem je vodka, doplněná brusinkovým džusem, pomerančovým likérem a limetovou šťávou. Cosmopolitan dodnes patří mezi nejoblíbenější koktejly v barech po celém světě.

Jak si namíchat Cosmopolitan: V šejkru protřepejte 4 cl citronové vodky, 2 cl Cointreau, 2 cl brusinkové šťávy a 1 cl limetové šťávy. Přeceďte do vychlazené martini sklenice.

 

15. Bloody Mary

Silný koktejl z Paříže, který se objevil ve 20. letech, si rychle získal pověst „léku na kocovinu“ mezi tehdejší bohémskou společností. Jeho intenzivní chuť a osvěžující charakter byly ideální pro ranní restart po dlouhé noci. Podává se ve vysoké sklenici na ledu, často s plátkem citronu nebo celerovou natí. Základem je vodka, doplněná rajčatovým džusem, citronovou šťávou, worcesterem a kořením. Tento koktejl, známý jako Bloody Mary, se stal ikonou brunchové kultury po celém světě.

Jak si namíchat Bloody Mary: Do highball sklenice s ledem nalijte 5 cl vodky, 10 cl rajčatové šťávy, 1 cl citronové šťávy, pár kapek Worcestershire omáčky, tabaska, sůl a pepř. Promíchejte a ozdobte řapíkatým celerem.

 

16. Mai Tai

Mai Tai, tiki legenda z Kalifornie, vznikla v roce 1944 v podniku Tradera Vica a rychle se stala symbolem exotických koktejlů. Její název pochází z tahitského výrazu „maita’i“, což znamená „dobrý“, a přesně vystihuje chuť tohoto drinku. Podává se v tiki hrníčcích nebo whiskovce s ledem, často ozdobený mátou a citrusy. Základem je rum, doplněný limetovou šťávou, pomerančovým likérem a mandlovým sirupem. Mai Tai dodnes evokuje atmosféru tropických ostrovů a bezstarostného léta.

Jak si namíchat Mai Tai: V šejkru protřepejte 3 cl světlého rumu, 3 cl tmavého rumu, 1,5 cl curaçaa, 1,5 cl mandlového sirupu orgeat a 2 cl limetové šťávy. Nalijte do sklenice s ledem a ozdobte mátou.

 

17. Gin & Tonic

Gin & Tonic vznikl v Indii v 19. století, kdy britští kolonisté míchali gin s tonikem obsahujícím chinin – látku používanou jako prevence proti malárii. Z praktického léku se postupně stal elegantní koktejl, který si získal oblibu po celém světě. Podává se ve velké balloon nebo highball sklenici s ledem, často ozdobený plátkem limetky nebo citronu. Základem je kvalitní gin, doplněný tonikem, jehož hořkost krásně vyvažuje aromatické tóny jalovce. Dnes je Gin & Tonic symbolem jednoduché sofistikovanosti a ideálním osvěžením pro teplé dny.

Jak si namíchat Gin & Tonic: Do sklenice s ledem nalijte 5 cl ginu a dolijte tonikem. Ozdobte limetkou nebo okurkou.

 

18. Caipirinha

Caipirinha je národní koktejl Brazílie, jehož kořeny sahají až k lidovému léčivu podávanému proti chřipce. Původně se míchala cachaça s citronem, medem a česnekem, než se z ní stal osvěžující letní drink. Dnes se podává v nízké whiskovce s drceným ledem, limetkou a třtinovým cukrem. Základem je cachaça – destilát z cukrové třtiny, který dodává koktejlu výraznou chuť. Caipirinha je symbolem brazilské pohody, rytmu samby a slunečných pláží.

Jak si namíchat Caipirinhu: Nakrájejte limetku na měsíčky a rozmačkejte s 2 lžičkami třtinového cukru přímo ve sklenici. Přidejte 5 cl cachaçy a doplňte drceným ledem.

 

19. Bellini

Bellini vznikl v Benátkách roku 1948, kdy ho slavný barman Giuseppe Cipriani připravil v legendárním Harry’s Baru. Nápoj pojmenoval po renesančním malíři Giovannim Bellinim, jehož díla ho inspirovala jemnou růžovou barvou koktejlu. Podává se v úzké flétně na šampaňské, ideálně dobře vychlazený. Základem je prosecco, které se mísí s pyré z bílých broskví. Bellini dodnes ztělesňuje italskou eleganci a lehkost, ideální pro slavnostní příležitosti i letní aperitiv.

Jak si namíchat Bellini: Do sklenice nalijte 10 cl prosecca a 5 cl broskvového pyré. Jemně promíchejte.

 

20. Tom Collins

Tom Collins je klasický koktejl, který vznikl v New Yorku v 19. století a proslavil se mimo jiné díky žertovné aféře známé jako „Tom Collins hoax“. Lidé byli tehdy pobízeni, aby hledali neexistujícího muže jménem Tom Collins, což vedlo k vlně objednávek stejnojmenného drinku. Podává se ve vysoké Collins sklenici na ledu, obvykle s plátkem citronu. Základem je kvalitní gin, doplněný citronovou šťávou, cukrovým sirupem a sodou. Koktejl je lehký, osvěžující a dodnes oblíbený pro svou jednoduchost a citrusový charakter.

Jak si namíchat Tom Collins: Do sklenice nalijte 5 cl ginu, 2 cl citronové šťávy a 1,5 cl cukrového sirupu. Přidejte kostky ledu a dolijte sodou. Ozdobte plátkem citronu a koktejlovou třešní.

OBLÍBENÉ ZNAČKY

VÝHODY SPOLUPRÁCE

  • SPECIALIZUJEME SE NA BARMANSKÉ VYBAVENÍ A SKLO
  • DOPRAVA OD 69 KČ, ZDARMA OD 2000 KČ
  • EXPEDUJEME DO 24 HODIN A BALÍME DO RECYKLOVANÝCH OBALŮ
  • AKČNÍ CENY PRO BARY, RESTAURACE A STÁLÉ ZÁKAZNÍKY
NOVINKY E-MAILEM
Přihlaste se k odběru novinek a budete vědět o zlevněném zboží i novinkách jako první!