Jak si připravit dokonalý svařák v pohodlí domova
Svařené víno je jedním z nejznámějších zimních nápojů, který dokáže zahřát i v těch nejchladnějších dnech. Kombinace červeného vína, citrusů a voňavého koření nabízí jedinečnou kořeněnou vůni. Ať už si ho vychutnáte na náměstí mezi vánočními stánky, nebo doma v kruhu blízkých, svařák je symbolem zimní radosti a tradice, která spojuje generace.
Kompletní návod na svařené víno, které zahřeje i potěší
Svařák, známý také jako svařené víno, patří mezi nejoblíbenější zimní nápoje nejen u nás, ale napříč celou Evropou. Vůně skořice, badyánu a pomeranče dokáže během pár minut vykouzlit vánoční atmosféru. Ale věděli jste, že první svařák pili už obyvatelé starověkého Říma? Tehdy se ohřívané víno s kořením nazývalo conditum paradoxum a bylo považováno za léčivý nápoj. Dnes je svařák symbolem zimní pohody, vánočních trhů a společných chvil s rodinou či přáteli.
Historie svařáku
Ohřívané víno se pilo už před více než dvěma tisíci lety. Staří Římané ho používali k posílení zdraví a zlepšení trávení. Ve středověku byl svařák považován za luxusní nápoj, který se podával na královských dvorech. Do českých zemí se dostal z Německa a od té doby se stal neoddělitelnou součástí našich zimních zvyků. Zajímavostí je, že dříve se svařák často připravoval i z bílého vína nebo dokonce z medoviny.

Co je svařák a proč ho máme tak rádi
Svařák je teplý nápoj z vína, cukru, ovoce a koření, který se pije především v chladnějším období. Můžete se s ním setkat i pod názvy jako mulled wine, Glühwein nebo vin chaud. Poprvé se objevil už v antickém Římě, kde si vojáci ohřívali víno s medem a bylinkami, aby se zahřáli během zimních pochodů. Ve středověké Evropě se pak stal symbolem pohostinnosti a hojnosti. Dnes je svařák neodmyslitelnou součástí vánočních trhů v Praze, Brně, Vídni, Berlíně nebo Budapešti.
Svařák je víc než nápoj. Je to vůně domova, klid a tradice. Je to okamžik, kdy se zastavíte, obejmete hrnek oběma rukama a necháte se unášet vůní skořice a pomeranče.
Jaké víno na svařák zvolit?
Základem dobrého svařáku je kvalitní víno. Použijte takové, které byste si dali i samotné. Špatné víno nezachrání ani to nejlepší koření. Nejčastější volbou je červené víno jako Merlot, Frankovka nebo Cabernet Sauvignon. Tyto odrůdy mají plnou chuť a výborně se doplňují s hřejivým kořením.
Pokud dáváte přednost jemnějšímu tónu, zkuste svařák z bílého vína. Hodí se odrůdy jako Müller Thurgau, Ryzlink rýnský nebo Chardonnay. Bílý svařák má svěží vůni, světlejší barvu a elegantní chuť. Na rozdíl od červeného působí jemněji a hodí se nejen k dezertům, ale i k lehkým pokrmům.
Na kvalitě vína nešetřete, ale nemá smysl používat přívlastková vína - jejich jemné tóny by se při ohřevu ztratily.
Koření na svařák
Koření je srdcem svařáku. Právě díky němu vzniká i typická vůně, která provoní celý dům.
Základem je skořice, hřebíček a badyán. Skořice, neboli Cinnamomum verum, přidává sladkou vůni a hřejivý efekt.
Hřebíček, známý jako Syzygium aromaticum, dodává kořenitou chuť, a badyán (Illicium verum) přináší jemný anýzový tón, který zvýrazní sladkost vína. Tyto tři ingredience tvoří základ, na kterém stojí většina receptů.
K nim se přidává ovoce - plátky pomeranče a jablka, které zjemní chuť a dodají svěžest. Sladit můžete klasickým cukrem, hnědým cukrem nebo medem. Pokud rádi experimentujete, zkuste i kardamom nebo vanilku - obojí svařáku dodá jemnost a originální aroma.
Pamatujte : domácí směs koření na svařák je vždy lepší než hotová!

Návod na tradiční svařák krok za krokem
Pro dvě osoby budete potřebovat půl litru červeného vína, čtvrtku jablka, půl pomeranče, dvě celé skořice, čtyři badyány, lžičku hřebíčku a dvě lžíce cukru. Do nerezového kastrůlku nalijte víno a přidejte koření.
Ovoce nakrájejte na plátky, přidejte do vína a zahřívejte pomalu na mírném plameni. Důležité je, aby se víno nevařilo - ideální teplota je kolem 75 až 80 °C. Jakmile se začne tvořit jemná pěna a uvolňovat vůně, odstavte z plotny a nechte pět minut odstát.
Poté přeceďte a nalijte do sklenice nebo hrnku. Nejlépe chutná v tepelně odolné sklenici s uchem, kterou najdete také na našem eshopu..
Bílý svařák recept - jemná a svěží varianta
Svařák z bílého vína má svou osobitou eleganci. Zkuste například kombinaci vína Müller Thurgau, plátků citronu, vanilkového lusku a trochy medu. Výsledek je lehčí, květinový a ideální pro ty, kdo nechtějí tak výraznou chuť jako u červeného vína. Bílý svařák působí krásně i na pohled - světle zlatá barva ho dělá jedinečným!
Recept na svařák s rumem - hřejivý twist klasiky
Chcete-li něco silnějšího, zkuste svařák s rumem. Hotový svařák dochuťte přidáním kvalitního tmavého rumu z panákové sklenky - například Božkov Republica, Don Papa, Diplomatico nebo Legendario či Kraken.
Kvalitní rum zvýrazní chuť, přidá karamelový tón a navodí dokonalý pocit zahřátí. Někteří barmani přidávají i kapku medoviny, která nápoj obohatí o jemnou sladkost a vůni květů. Tato varianta je oblíbená především v barech a na zimních akcích.
Recept na nealko svařák pro děti i řidiče
Pokud chcete dopřát vůni Vánoc i těm, kdo nepijí alkohol, vyzkoušejte nealko svařák. Použijte 100% hroznový nebo jablečný mošt, postup i koření zůstává stejné, jen zkraťte dobu ohřevu. Nealko svařák chutná překvapivě podobně jako klasický a hodí se pro rodinné oslavy, adventní akce nebo jako zimní nabídka kaváren.

Vánoční svařák - tradice z celé Evropy
Každá země má svou vlastní verzi svařáku. V Rakousku se podává sladší Glühwein, v Německu bývá hustší a voní po rozinkách, ve Skandinávii pijí Glögg, kam přidávají kardamom, mandle a rozinky.
Český svařák bývá citrusovější a méně sladký. Ať už se inspirujete kdekoli, základem je vždy kvalitní víno, čerstvé koření a trpělivost. Svařák se stal symbolem Vánoc a vánoční trhy bez jeho vůně si snad ani neumíme představit.
Tipy Barstore pro bary a restaurace
Pokud svařák připravujete v baru nebo restauraci, vyplatí se dělat základní směs dopředu. Redukujte litr vína s kořením a cukrem na polovinu a skladujte v chladničce. Při objednávce stačí ohřát a dolít čerstvým vínem.
Pro přesnou teplotu používejte barmanský teploměr. Vhodné je také používat nerezové nádoby, které neovlivní chuť. Servírujte ve sklenici s uchem a ozdobte plátkem pomeranče a celou skořicí - dobrá estetika prodává. Zvažte i nabídku nealko svařáku pro děti a řidiče, zákazníci ho určitě ocení!
Další (zimní) horké nápoje, které stojí za vyzkoušení
Kromě svařáku můžete vyzkoušet i další horké nápoje. Oblíbený je punč, který kombinuje víno, rum a ovoce.
Grog, tedy čaj s rumem a citronem, je česká klasika. Medovina, oblíbená už ve středověku, nabízí přirozenou sladkost a jemnou vůni.
Pro ty ostatní jsou tu moderní horké koktejly - například Hot Wine Cocktail s brandy nebo horké espresso s likérem. Oba tyto nápoje vás zahřejí a přijemně zahřejí nejen v mrazu.
Co dodat na konec?
Svařák je víc než jen tradice - je to vůně a příjemný zážitek, který spojuje lidi. Ať už připravujete svařák doma, v baru nebo na vánočním trhu, pamatujte: kvalita surovin, správná teplota a trpělivost jsou základem úspěchu. Použijte kvalitní víno, čerstvé koření a profesionální vybavení, které vám usnadní práci. Tak na zdraví!
